Näin suunniteltiin Jurvan Tarina -jousikeinu

Valmistamamme, perinteinen jousikeinu on saanut istuinmukavuudesta runsaasti kiitosta.  Nyt halusimme tuoda markkinoille modernin jousikeinun, joten pyysimme Taiteen maisteri Mikko Hannulaa suunnittelemaan meille uudenlaisen jousikeinun. Tästä alta voit lukea hänen ajatuksiaan Jurvan Tarina –jousikeinun suunnittelun etenemisestä.

Miten kuvaisit jousikeinun suunnittelun lähtökohtaa?

Lähtökohtana oli suunnitella uudenlainen jousikeinu, joka vastaa nykyajan tarpeisiin sekä käytettävyyden, että estetiikan osalta. Perinteinen jousikeinu on pitkään kuulunut mummolaan tai kesämökille, mutta halusimme tuoda sen moderniin suomalaiseen kotiin ja nuoremman käyttäjäkunnan tietoisuuteen. Tietty perinteikkyys pyrittiin säilyttämään rakenteen osalta, mutta samalla turha koristeellisuus karsittiin pois. Tavoitteena oli luoda rauhan saareke arjen kiireen keskelle. Paikka, jossa voi keskittyä omiin askareisiin, hiljentyä lukemaan, syventyä keskusteluihin tai vaikkapa tuudittaa lapsen uneen.

Millaisen halusit valmiista keinusta tulevan?

Halusin, että keinusta tulee kaunis, ajaton, toimiva ja kestävä tuote, jossa on mukava keinutella ja jossa näkyvät jurvalainen osaaminen, laatu sekä uusiutumiskyky. Tämä on tietääkseni myös ensimmäinen moderni suomalainen jousikeinu.

Millainen suunnitteluprosessi ideasta valmiiksi keinuun oli?

Projektin alussa lähdettiin selvittämään kohderyhmien tarpeita ja mieltymyksiä sekä tuotteen potentiaalisia käyttöympäristöjä. Toisaalta kartoitettiin myös tämän hetken kaluste- ja sisustustrendejä sekä keinumisen terveysvaikutuksia. Tutkimusvaiheessa nousseiden asioiden pohjalta alettiin ideoimaan uusia ratkaisuja. Syntyi muutama vaihtoehtoinen konsepti, joista valittiin paras ja tästä kehittyi hiljalleen monien mallinnusten ja protojen kautta lopullinen tuote.

Yhteistyö Jurvan Tyylikalusteen kanssa on ollut tiivistä ja sujuvaa. Projektin aikana olen välillä asunut ulkomailla, mutta siitä huolimatta olemme saaneet yhteistyön toimimaan, vaikka aikaeroa on välillä ollut jopa 6 tuntia. Aina Suomessa ollessani olen vieraillut yrityksessä ja olemme yhdessä ratkoneet tuotekehitykseen liittyviä haasteita. Jurvan Tyylikalusteen ennakkoluuloton asenne ja ketteryys ovat mahdollistaneet nopeatkin muutoksen projektin aikana.

Erityisen suuri apu muotoilijan näkökulmasta on ollut Jurvan Tyylikalusteen vahva osaaminen massiivipuun työstössä. Yrityksen tuotantoteknologia ja kädentaidot mahdollistavat hyvinkin haastavien tuotteiden valmistuksen. Tämä on helpottanut huomattavasti omaa suunnittelutyötäni, kun yritys on heti oivaltanut miten tuote pitäisi rakentaa ja missä ovat suurimmat ongelmakohdat.

Miten pehmusteiden suunnittelu eteni? Miksi päädyttiin prässättyyn huopapehmusteeseen?

Pehmusteiden kohdalla mietittiin ja kokeiltiin monia eri vaihtoehtoja. Aluksi harkittiin perinteisempiä kankaisia istuintyynyjä, joista tehtiinkin muutama proto. Mikään näistä ei kuitenkaan täysin miellyttänyt, joten lähdimme etsimään toisenlaisia vaihtoehtoja. Sitten löytyi tämä prässätty huopa, joka tuntui heti oikealta ratkaisulta.

Kierrätyshuopa on kestävä materiaali, joka säilyttää ryhtinsä pitkään. Se on vesipestävä sekä riittävän kimmoisa, joten siinä on mukava istua. Lisäksi prässätyt pehmusteet sulautuvat saumattomasti puurunkoon eivätkä kilpaile huomiosta puuosien kanssa. Lopputulos on virtaviivaisen moderni ja hillitty.

Miten kuvaisit valmista keinua?

Mielestäni suunnittelutavoitteissa onnistuttiin hyvin ja lopputulos on onnistunut. Valmis keinu on tasapainoinen, hillitty ja ajaton. Tuolin ergonomia on erinomainen, sillä mitoituksen lähtökohtana käytettiin yrityksen perinteistä keinumallia, jonka mitoitus on todetta toimivaksi vuosien saatossa. Uudessa keinussa on muistuma vanhasta, mutta samalla se on täysin uusi ja nykyaikainen tuote.